• Kunskap, kvalitet & suverän service
  • Snabba leveranser
  • Fler än 10 000 produkter
  • Kunskap, kvalitet & suverän service
  • Snabba leveranser
  • Fler än 10 000 produkter

Bengt Åberg


Bengt Åberg på Drättingebanan i Huskvarna 1999. Året då Huskvarna MK blev av med sin hemmabana.

Tack Schnackenberg för ett fint foto på Bengt.

 

Inte "bara" dubbel värdsmästare i 500 Motocross. Även Svensk mästare i Isracing och Back SM.

Har hört att han även tog SM i att köra grävmaskin ?


.
Bengt Åberg, fortåkare av rang,
en flerfaldig världsmästare i motocross 1969 och 1970
intervjuvas av en annan fortåkare i grenen, K-G "Salle" Sahlander.Bengt Åbergs historiska seger Luxemburg 1977!

 En av mest sensationella VM-segrarna i 500-klassen i motocross under hela 70-talet var den som Bengt Åberg vann i Luxemburgs Grand Prix den 14 Aug. -77 på sin 4-takts HL500 Yamaha. Efter en fullständig dominas av 2-taktare under de senaste 15 åren i VM-sammanhang så lyckades Bengt med konsstycket att vinna en av VM-tävlingarna detta år.

Bengt hade blivit som pånyttfödd när han fick prova den 4-takts Yamahan som Stene Lundin hade utvecklat på verkstaden i Tyresö hos Yamahaimportören Hallman & Eneqvist Motor. Han kände att han kom tillbaka till "rötterna" genom att börja åka 4-takt igen efter några struliga år på olika märken efter det att han lämnade Husqvarna, det märke som han tog de två VM-gulden med under 1969 och 1970 års säsong. Bengt började ju sin bana med att åka 4-taktare och slog igenom just på en sån maskin när han blev Svensk Juniormästare i början på 60-talet. Dessutom så fick han Bror "Julle" Haglund som mek och följeslagare under 1977-års säsong, en kille som Bengt hade fullt förtroende för och som han trivdes med.

Säsongen började med en hel del strul då cykeln egentligen inte var fullt färdigtestad för tuffa Grand Prix heat men när man kommit tillrätta med igångkörningsproblemen så började resultaten komma. Höjdpunkten för året blev just Luxemburgs GP där Bengt fullständigt åkte skjortan av sin medtävlare - han hade en sån dag då inget var omöjligt! Man kan också se på den unika bildserien nedan hur han fullkomligt "flyger" nerför de branta backarna på den svårkörda banan i Luxemburg. En av höjdpunkterna i svensk motocross historia!

2010-03-09
Uppsala MCK Veteranerna

.  

 

Bengt Åbergs "Factory bike"  Kan ha varit till året 1971 ?


 

 

 

 Bengt Åbergs fina Husqvarna 400 cc 1969-70
.   Några av de bästa bilderna på Bengt Åberg  "the champ"